VÅR HISTORIA

h:ström - Text & Kultur genom tiderna

h:ström - Text & Kultur bildades i oktober 1998. Under det första året delade vi lokal med den beryktade skivbutiken Dredd Records. Efter ett år i trånga lokaler flyttade vi till Skolgatan 41 och fick härliga 250 kvm att förfoga över. Under de första två åren drevs ett antikvariat och en bokhandel i Umeå, Norrland. Men år 2000 fanns dock inte längre någon återvändo, utan bokförlaget påbörjade sin verksamhet i liten, tyst skala, jämte det övriga.

Bokförlaget h:ström - Text & Kultur har sedan gått en hygglig utveckling till mötes. Från att ha varit ett enmansförlag åt en stavkarls terapeutiska kvällsaktiviteter, till att bli ett allmänutgivande förlag som hittills publicerat drygt 300 titlar, ej inräknat en hel del uppdragspublicering under tryckeriets vingar (se nedan). Bokförlaget är idag i praktiken ett av Norrlands största och mest aktiva bokförlag.

Bokförlagets utgivning har under de senaste åren genomgått en tydlig utveckling. Alla som följt oss sedan starten år 2000 med William Blakes Himlens och Helvetets äktenskap, via bernt erikson och Stefan Hammarén kan ha kommit att känna sig en skärva förvirrade under ett par år, då vi ett tag gav ut en bok per vecka, i alla skiftande genrer. Sedan ett par år tillbaka har vi dock sansat oss och insett vad vi ska hålla på med - god, klassisk skönlitteratur och humaniora. Utgivningsfrekvensen ligger idag på cirka 10-20 titlar/år.

År 2006 startade vi tillsammans med Guido Zeccola som chefredaktör Tidningen Kulturen (www.tidningenkulturen.se). Nätversionen av tidningen blev enormt populär och har idag cirka 30.000-50.000 unika besökare per månad, vilket föranledde att vi övergav det fysiska trycket 2008-2018. Från och med 2018 har vi en ny redaktion på plats och tidningen går vidare i sina ambitioner, nu dessutom återigen i tryckt form. 

År 2008 hade den digitala tryckrevolutionen kommit så pass långt att vi började med egen tryckeriverksamhet. Sedan dess har vi uppgraderat maskinparken ett flertal gånger och idag driver vi ett tryckeri med huvudfokus på boktryck under namnet tryckning.nu | tryckabok.se.

Inte endast pysslar vi nuförtiden alltså med det som allt startade med, antikvariatet och bokhandeln, utan alltså även med bokförläggande, tryckeriverksamhet och publicistisk verksamhet.

År 2016 kom nästa stora förändring - vi gav upp vår lokal på Skolgatan 41 i Umeå och flyttade ut till Grisbacka, cirka två och en halv kilometer utanför stadskärnan, och inhyser nu verksamheten i en drygt 1000 kvm stor fastighet. Här har vi äntligen god plats för alla böcker hos antikvariatet och alla maskiner på tryckeriet.

Välkommen till "den berömda framtiden" som en av våra mest språkligt privilegierade författare en gång uttryckte det.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss

Vid frågor och funderingar:

ePost: [email protected]
Tfn: 090 145 405

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ange din epostadress nedan - du kan närhelst välja att avsluta din prenumeration.

© Copyright 2020 - h:ström - Text & Kultur AB